wtorek, 28 sierpnia 2012

Babka piaskowo-makowa

Rodzaj przepisu: Ciasta Rodzaj kuchni: Inne Rodzaj przygotowania: Pieczone SKŁADNIKI: 20 dag (1 szklanka) mąki pszennej, 20 dag (niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej, 25 dag margaryny, 25 dag (1 szklanka) cukru, 4 jaja, 1 szklanka maku, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki mleka, olejek migdałowy, tłuszcz i tarta bułka do formy Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć, dodając stopniowo jaja, cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Do utartego ciasta wlać Mleko i wsypać suchy mak. Jeszcze raz dokładnie utrzeć ciasto i wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 50 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz