wtorek, 28 sierpnia 2012

Kopytka

ja kopytka robie tak: ziemniaki, mąka, 1 jajko, trochę soli. ja nie czekam tak do końca az ziemniaki ostygna poniewaz kiedy sa letnie kopytka sa delikatniejsze. trzeba pogniesc ziemniaczki dodac całej jajko i posypywac mąką az bedziesz miał takie fajniutkie mieciutkie ciasto dodaj troszke soli mozna dodac także 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. robisz taki wałeczek z ciasta , lekko przygniatasz i kroisz na takie kopytka i do wrzątku! 1kg ugotowanych zimnych kartofli,24 dag maki,2 pelne lyzki kaszy manny,2 jajka sol Kartofle przepuscic przez maszynke,na solnice, zagniesc wszystko razem.Formowac waleczki ,kroic ukosnie,i natychmiast gotowac,we wrzacej osolonej wodzie ,do wyplyniecia Składniki i ich ilość: 2-3 duże ziemniaki, 1-2 szkl. utartego sera żółtego, 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej - ewentualnie tyle, by ciasto nie kleiło się do rąk, 1 jajko, sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować i utłuc na jednolitą masę. Zagnieść ciasto z ziemniaków, sera,mąki i ubitego jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Uformować z ciasta paluszki. Smażyć je w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Opis ogólny: Do ciasta można dodać także posiekaną cebulę lub zieloną pietruszkę. Podawać na gorąco :) 1 kg ziemniaków, ok. 1 kg maki (najlepiej tortowej), 2 jajka, sól, olej, ewentualnie masełko do nie sklejania się kopytek Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu, obrac ziemniaki i utłuc. Do wysokiego, okragłego naczynia, najlepiej metalowej miski, włożyć rutłuczone ziemniaki oraz rozbić jaja. wymieszać i stopniowo dodawać makę tj. ile ziemniaki wezmą. Posolić, wyrobić masę, tak żeby nie przyklejała się do rąk. Następnie z ciasta formować wałki i kroić je na ok. 2 cm. Surowe kopytka wrzucać na wrzącą wodę z dodatkiem łyżki oleju (aby się nie sklejały) i odcedzać, gdy wypłyną na wierzch. Nie należy gotować zbyt długo, bo wówczas kopytka będą twarde. Ugotowane kopytka polewać masełkiem. SMACZNEGO! PIEROGI LENIWE Składniki 50 dag sera 2 szklanki maki 4 ugotowane ziemniaki w mundurkach 2 jajka maslo do polania bulka tarta ,smietana,cukier Przepis ziemniaki przegniesc przez praske na stolnice przesiac make dodac ser i przegniecione ziemniaki oraz jajka wszystko zagniesc i wyrobic na jednolita mase z takiego ciasta formujemy waleczek jak na kopytka delikatnie plaszczymy i tniemy w raby do wrzacej leciutko osolonej wody wrzucamy partiami gotujemy minute od momentu wyplyniecia z czym to jesc hmm.. ja lubie z roztopionym maselkiem i posypuje je cukrem mozna rowniez buleczke tarta zrumienic na maselku polac nia kluseczki i posypac cukrem moja mama na przyklad zawsze je ze smietana cukrem i cynamonem polecam te wszystkie wersje mozna sie tym dobrze najesc a wcale sie przy nich nie napracujemy bardzo szybko sie je robi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz