wtorek, 28 sierpnia 2012

Sajgonki

Składniki • 1 opakowanie papieru ryżowego (ok. 14 płatków) • 1/2 szklanki jasnego piwa • 250 g mielonego wołowego mięsa • 5 grzybków moon • 50 g makaronu ryżowego • 1 mała młoda marchewka • 2 duże liście kapusty pekińskiej • 1 mała cebula • 1 łyżeczka sosu sojowego • 1 łyżeczka sosu worcester • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu • sól do smaku • olej do smażenia • Opis przygotowania Grzybki moon zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie kroimy w wąskie paseczki. Kapustę pekińską drobno siekamy. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 10 minut. Odlewamy wodę i kroimy makaron na 3-centymetrowe fragmenty. Mięso podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy grzyby, makaron i kapustę oraz przyprawy. Odstawiamy do przestygnięcia. Piwo wlewamy do głębokiego talerza. Moczymy w nim płatek papieru ryżowego do momentu, aż zrobi się elastyczny. Lekko strzepujemy nadmiar piwa i kładziemy papier na suchej desce. Wkładamy następny płatek do namoczenia. Na papierze układamy łyżeczkę farszu i zwijamy sajgonkę jak krokiet, czy gołąbek. Kolejno moczymy papier i zawijamy sajgonki. Na patelnię wlewamy olej. Jego warstwa musi mieć ponad 2 cm. Smażymy sajgonki na mocno rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony. Ja podałam sajgonki z surówką z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidorów, kiszonego ogórka oraz jogurtu zmieszanego z majonezem, soli i białego pieprzu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz