wtorek, 28 sierpnia 2012

Calzone z salami i pieczarkami

Calzone z salami i pieczarkami Składniki na ciasto: • 1½ łyżeczki suchych drożdży • 1 łyżeczka cukru • ½ szklanki wody • ½ szklanki mleka • 2 łyżki oliwy • ¾ łyżeczki soli • 3 szklanki mąki Składniki na sos: • 230 g pomidorów z puszki • 1 łyżka oliwy • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony • ½ łyżeczki suszonego oregano • ½ łyżeczka suszonej bazylii • ¼ łyżeczki cukru • ½ łyżeczki soli • odrobina pieprzu Składniki na nadzienie: • ¾ szklanki pokrojonej w kostkę fety • ¾ szklanki startego żółtego sera • sól, pieprz do smaku • około 200 g salami (może być szynka) • około 300 g pieczarek Drożdże wsypać do letniej wody wymieszanej z cukrem i zostawić na 5 minut, aż utworzą się pęcherzyki. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, ale nie twarde. Wyrobione ciasto przełożyć do miski posmarowanej oliwą i pozostawić w cieple do wyrośnięcia (około godziny lub do podwojenia objętości). W czasie, kiedy ciasto rośnie przygotować sos i nadzienie. Wszystkie składniki sosu umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Pieczarki pokroić i podsmażyć na masełku. Szynkę pokroić w kostkę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice i podzielić na 4 - 6 części (zależny jak duże calzone chcemy otrzymać). Każdą z części rozciągnąć lub rozwałkować w kształcie koła. Na połowę utworzonego kola nałożyć porcje sosu, rozłożyć plasterki salami i kolejno posypać fetą, pieczarkami i startym serem. Należy pamiętać, aby zostawić wąski margines do zlepienia ciasta. Brzegi ciasta posmarować woda i zlepić. Widelcem zrobić wgłębienia na brzegu "pierogów", dzięki temu lepiej się zlepią. Nakłuć widelcem, żeby nadzienie mogło odparować. Nie zostawiać już do ponownego wyrośnięcia. Calzone ułożyć na blasze, nakłuć widelcem i lekko posmarować oliwą . Można też posypać sezamem lub słonecznikiem. Piec w temperaturze 225°C, około 15 minut, aż będą ładnie zrumienione.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz