wtorek, 28 sierpnia 2012
Kulebiak- staropolski
Kulebiak- staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów
składniki
• 2 szklanki maki pszennej CIASTO:
• 3 dag drożdży
• 2 żółtko jaja kurzego
• 8 dag masła 1/3kostki
• 1 szczypta sól biała
• 1 szczypta gałki muszkatołowej utartej
• 1/2 szklanki ciepłego mleka
•
• FARSZ:
• 3 -4 kapelusze suszonych borowików
• 1/2 litr kapusty kiszonej
• duża cebula
• 1 łyżka oleju
• 2 jaja kurze całe
• sol
• pieprz
• tłuszcz do wysmarowania formy
• kminek
Sposób przygotowania
1. Przygotowujemy ciasto:
2. pokruszone drożdże rozprowadzamy w łyżce mleka z dodatkiem dużej szczypty cukru. Pozostałe składniki ciasta przekładamy do miksera dodajemy podrośnięte drożdże wyrabiamy przez 3 minuty jednolite gładkie ciasto wykładamy lekko na posypana mąką stolnice przykrywamy ściereczka trzymamy ciepło do wyrośnięcia
3. przygotowujemy farsz:
4. namoczone wcześniej i ugotowane w wodzie w której się moczyły grzyby odsączamy i drobno siekamy. Kapustę gotujemy gdy będzie prawie miękka odsączamy z wody siekamy równie drobno siekamy cebule na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule gdy się zeszkli dodajemy grzyby kapustę i przez chwile smażymy cały czas mieszając aż składniki nabiorą odpowiedniej konsystencji zestawiamy z ognia do przechłodzenia dodajemy jajko żółtko przyprawy farsz powinien być lekko pikantny o wyraźnym smaku.
5. wąska długą blachę smarujemy tłuszczem wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami w kształt prostokąta na środku ciasta układamy formując wałek przygotowany ciepły farsz brzegi ciasta zlepiamy w ozdobny grzebień i przekładamy ostrożnie do przygotowanej formy wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem posypujemy kminkiem i wstawiamy na 35-40 minut do nagrzanego do 160 stopni piekarnika upieczony gorący pierog kroimy w zgrabne porcje i podajemy jako dodatek do filiżanki czerwonego barszczu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz