wtorek, 28 sierpnia 2012

Kulebiak- staropolski

Kulebiak- staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów składniki • 2 szklanki maki pszennej CIASTO: • 3 dag drożdży • 2 żółtko jaja kurzego • 8 dag masła 1/3kostki • 1 szczypta sól biała • 1 szczypta gałki muszkatołowej utartej • 1/2 szklanki ciepłego mleka • • FARSZ: • 3 -4 kapelusze suszonych borowików • 1/2 litr kapusty kiszonej • duża cebula • 1 łyżka oleju • 2 jaja kurze całe • sol • pieprz • tłuszcz do wysmarowania formy • kminek Sposób przygotowania 1. Przygotowujemy ciasto: 2. pokruszone drożdże rozprowadzamy w łyżce mleka z dodatkiem dużej szczypty cukru. Pozostałe składniki ciasta przekładamy do miksera dodajemy podrośnięte drożdże wyrabiamy przez 3 minuty jednolite gładkie ciasto wykładamy lekko na posypana mąką stolnice przykrywamy ściereczka trzymamy ciepło do wyrośnięcia 3. przygotowujemy farsz: 4. namoczone wcześniej i ugotowane w wodzie w której się moczyły grzyby odsączamy i drobno siekamy. Kapustę gotujemy gdy będzie prawie miękka odsączamy z wody siekamy równie drobno siekamy cebule na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule gdy się zeszkli dodajemy grzyby kapustę i przez chwile smażymy cały czas mieszając aż składniki nabiorą odpowiedniej konsystencji zestawiamy z ognia do przechłodzenia dodajemy jajko żółtko przyprawy farsz powinien być lekko pikantny o wyraźnym smaku. 5. wąska długą blachę smarujemy tłuszczem wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami w kształt prostokąta na środku ciasta układamy formując wałek przygotowany ciepły farsz brzegi ciasta zlepiamy w ozdobny grzebień i przekładamy ostrożnie do przygotowanej formy wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem posypujemy kminkiem i wstawiamy na 35-40 minut do nagrzanego do 160 stopni piekarnika upieczony gorący pierog kroimy w zgrabne porcje i podajemy jako dodatek do filiżanki czerwonego barszczu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz