wtorek, 28 sierpnia 2012

Zapiekanki - przepis na pyszne zapiekanki

Zapiekanka z jajkami. 2 główki sałaty, 6 jajek, 125 ml. gęstej śmietany, sól, pieprz, 100 g. masła, 2 łyżki tartego parmezanu. Liście sałaty rozdzielić, umyć, wrzucić na 15 minut do gotującej się, ososlonej wody. Odcedzić, grubo posiekać. Masło roztopić w rondelku, dodać sałatę, dusić na małym ogniu, aż do całkowitego odparowania wody.Dodać 2 łyżki śmietany, wymieszać. Podduszoną sałatę przełożyć do żaroodpornego, wysmarowanego masłem półmiska. Zrobić 6 zagłębień, wbić do każdego jajko. Posolić, popieprzyć. Polać jajka resztą śmietany, posypać parmezanem. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st. C. Zapiekać w nim potrawę ok. 10 minut. Podawać gorącą z pieczywem. Ryż po chińsku.{ 250 g. ryżu, 4 dymki, 250 g. wołowiny, białko, 1/2 łyżeczki cukru, 2 łyżki sosu sojowego, 5 łyżek oleju słonecznikowego, 2 łyżki cherry lub białego wytrawnego wina, 4 ząbki czosnku, łyżeczka mąki ziemniaczanej, kawałek korzenia imbiru lub imbir w proszku, 3 listki kapusty pekińskiej, sól, pieprz. Opłukany ryż zagotować w półtorej szklanki osolonej wody. Zawinąć w koc. Odstawić na 4 godz. Mięso pokroić w paski. Cebulki, szczypiorek, imbir i czosnek obrać i posiekać.Z cukru, połowy sosu sojowego i cherry lub wina oraz mąki ziemniaczanej i białka sporządzić marynatę. Marynować w niej mięso 15 minut. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić czosnek i cebulę, dodać mięso z marynatą i imbir. Smażyć na ostrym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać resztę alkoholu i sosu sojowego. Połączyć z ryżem, dodać sól i pieprz, posypać pokrojoną w paski kapustą. Zapiekanka z ziemniakami.š 1,2 kg ziemniaków, 30 dag ostrego sera (warmiński, tylżycki, cheddar), 2 szklanki śmietany, 2 jajka, 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry lub myśliwskiej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki masła lub margaryny, 3 łyżki tartej bułki, sól, pieprz. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obgotować 5 min w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Układać w nim ziemniaki, przesypując serem i przyprawami.Zalać potrawę śmietaną wymieszaną z jajkami, posypać resztą sera i przypraw. Zapiekać 25 min w piekarniku w temp. 200 st.C. Przed podaniem posypać natką. Zapiekanka z winem.™ 10 dag sera gouda lub cheddar, 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 6 grubych kromek pszennego pieczywa, 6 łyżek masła, 1 roztarty ząbek czosnku, 6 jajek, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1/2 szklanki bulionu z kostki, sól, 1 łyżeczka mielonej papryki, 1/4 łyżeczki gorczycy. Masło dokładnie wymieszać z czosnkiem. Kromki chleba (po odkrojeniu skórki) posmarować masłem czosnkowym ułożyć w naczyniu żaroodpornym, masłem do spodu. Śmietanę wymieszać z jakami, winem, bulionem i startym serem, dodać przyprawy i osolić. Polać chleb sosem i wstawić na 30 min do piekarnika o temp. 180 st.C. Gorącą zapiekankę podawać z sałatką warzywną lub owocową. Zapiekanka warzywna. (w.I)÷ pół szlanki ryżu, łyżka bulionu w proszku, cukinia, świeży ogórek, papryka, marchewka, pietruszka, puszka czerwonej fasoli, 2 cebule dymki, 10 dag boczku, oregano i pieprz, Na dno naczynia żaroodpornego wsypać ryż, zalać bulionem rozpuszczonym w półtorej szklanki wody. Warzywa i boczek pokroić w kostkę lub plastry, wymieszać z fasolą i ułożyć na ryżu, posypać oregano i pieprzem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 45 minut. Podawać na gorąco. Zapiekanka z pęczaku.! 25 dag pęczaku, 20 dag boczku wędzonego, cebula, 5 dag tłuszczu, 10 dag żółtego sera, włoszczyzna bez kapusty, pieprz i sól, Ugotować kaszę na sypko. Rozdrobnione warzywa udusić w małej ilości tłuszczu, podlewając odrobiną wody. Boczek pokroić w kostkę (można go wcześniej lekko podsmażyć), cebulę posiekać. Składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, posypać utartym serem. Zapiekać w gorącym piekarniku około pół godziny. Podawać z surówką z kiszonej kapusty. Parówki zapiekane.& 6 parówek (30 dag), 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego, 15 dag sera warmińskiego lub tylżyckiego, 2 łyżki świeżo startego chrzanu, sól, pieprz. Do rondelka wlać mleko, dodać starty ser, doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Parówki obrać z osłonek, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać chrzanem i zapiekać 15 - 20 min w piekarniku, w temperaturze 200 st.C. Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką. Zamiast chrzanu można dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Szparagi zapiekane. 24 szparagi, 3 plastry szynki, śmietana, 50 g masła, szklanka mleka, 100 g tartego żółtego sera, łyżka mąki, starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz, natka. Szparagi obrać, opłukać. Związać w pęczki, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 15 min. Połowę masła stopić, wsypać mąkę, podgrzewać nie rumieniąc. Stale mieszając, wlewać zimne mleko, dodać pieprz, sól, szczyptę gałki muszkatołowej. Zestawić z ognia, gdy sos się zagotuje. Wymieszać z 4 łyżkami śmietany, resztą masła i 75 g sera. Plastry szynki przekroić na pół. Połowę sosu wlać do żaroodpornego półmiska. Pęczki odsączonych szparagów owinąć szynką, układać w naczyniu, zalać pozostałym sosem, posypać serem. Zapiekać ok. 15 min w rozgrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekana pietruszką. Zapiekanka z makaronu. (w.I)ş 30 dag makaronu (kolanka, rurki, nitki), 25 dag mięsa pieczonego lub duszonego, 1 kostka przyprawy do zup, 5 dag cebuli, 4 dag tłuszczu, sól, pieprz, 2 dag tłuszczu do posmarowania formy, 2 dag tartej bułki. Makaron zalać dużą ilością wrzącej, osolonej wody, zamieszać, gotować 20 - 25 min, odcedzić, przelać na cedzaku wrzącą wodą, osączyć. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu. Mięso gotowane, duszone lub pieczone przepuścić przez maszynkę. Wszystkie składniki połączyć razem, dodać kostkę przyprawy do zup rozpuszczoną w 1-2 łyżkach wody, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Włożyć do rondla posmarowanego tłuszczem, posypanego tartą bułką. Masę wyrównać przyciskając łyżką do dna i boków rondla. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 min. Gdy brzegi zapiekanki się zrumienią, okrążyć nożem dookoła masy, przyłożyć okrągły półmisek i wyłożyć. Makaron pokrajać na porcje, podawać z ostrymi sosami i surówką z warzyw. Zapiekanka z ryby. 40-50 dag filetów z dorsza, 15 dag boczku wędzonego, 50 dag ziemniaków, 10 dag cebuli, 20 dag groszku zielonego, 1 łyżka siekanej zieleniny, 1-2 jaja, 1/4 l mleka, 5 dag sera tartego tylżyckiego lub innego żółtego, sól. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać na cienkie talarki. Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokrajać na niewielkie, cienkie plasterki. Filety podzielić na małe płaskie kawałki. W rondlu do zapiekania ułożyć warstwami boczek, rybę i ziemniaki posypując każdą warstwę cebulą, świeżym lub mrożonym zielonym groszkiem oraz szczyptą soli. Ostatnią, wierzchnią warstwę, którą powinny stanowić plasterki boczku, zalać mlekiem rozmieszanym z jajami i tartym serem. Zapiec w gorącym piekarniku (ok. 30 min) i przed podaniem posypać siekaną zieleniną. Ryba zapiekana z pieczarkami. 1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60 dag filetów, 10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików, 2 dag tłuszczu, 10 dag cebuli, 4 dag tłuszczu do pieczenia, 1/8 l śmietany, 5 dag sera gouda lub tylżyckiego, sól, pieprz. Rybę sprawić, opłukać, odciąć głowę, odfiletować, osolić ułożyć na ogniotrwałym półmisku, oblać tłuszczem, wstawić na 10-15 min do nagrzanego piekarnika, podpiec. Pieczarki oczyścić, opłukać, przyciąć trzony, cienko poszatkować. Dodać cebulę pokrajaną w krążki, tłuszcz, sól, pieprz, 1-2 łyżki wody; dusić 10 min. Rybę wyjąć, pokryć pieczarkami, oblać lekko osoloną śmietaną, posypać tartym serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Gdy ser się lekko zrumieni, a ryba będzie miękka, wyjąć. Grzyby zapiekane. 80 dag grzybów, 3 dag tłuszczu, 5 dag cebuli, sól, pieprz, 1/8 l śmietany, 4-6 dag sera tylżyckiego, 2 dag masła, 2 dag tartej bułki. Grzyby oczyścić, opłukać, większe pokrajać, mniejsze pozostawić w całości. Dusić do miękkości z tłuszczem, obraną, pokrajaną cebulą i 2-3 łyżkami wody. Sos odparować, do grzybów dodać sól i pieprz, wymieszać, ułożyć w kokilkach lub na półmisku do zapiekania, zalać śmietaną, posypać tartym serem zmieszanym z tartą zrumienioną bułką, skropić masłem. Wstawić do piekarnika i zapiec. Lasagna al Forno.o 30 dag gotowego makaronu lasagna, 35 dag startego sera mozzarella, 3 łyżki startego parmezanu, 1 szklanka czarnych oliwek. SOS MIĘSNY : 40 dag kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej, 25 dag mielonej wołowiny, 15 dag pasty pomidorowej, 50 dag pomidorów, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki bazylii, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżka oleju, sól, pieprz. SOS SEROWY : 1 jajko, 10 dag serka homogenizowanego, 2 łyżki natki pietruszki, 1/2 łyżeczki soli. Ugotować makaron al dente (na pół miękko) i odcedzić. Przygotować sos mięsny : cebulę i czosnek obrać, opłukać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę. W rondlu z grubym dnem usmażyć na oleju cebule, czosnek, kiełbasę i mięso. Odlać nadmiar tłuszczu, dodać sparzone,obrane i pokrojone pomidory,pastę pomidorową cukier i bazylię. Składniki wymieszać i dusić bez przykrycia na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Przygotować sos serowy : w miseczce wymieszać serek homogenizowany z ubitym jajkiem, natką i solą. W dużym naczyniu do zapiekania układać warstwami : makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy, makaron, pokrojone oliwki, ser mozzarella i parmezan, makaron posypany parmezanem. Naczynie pokryć folią aluminiową i wstawić na 25 min do piekarnika o temp.190 st.C. Na 5min przed wyjęciem zdjąć folię, żeby wierzchnia warstwa sera zrumieniła się. Lasagna biało-czerwona.Ś 35 dag gotowego makaronu lasagna, 20 dag sera salami w plasterkach, 5 jajek, 5 dag startego sera cheddar, 3 łyżki startego parmezanu, 2 łyżki masła, 2 łyżki margaryny, sól, pieprz. SOS BESZAMELOWY : 2 łyżki masła lub margaryny, 2 łyżki mąki, 3/4 szklanki mleka, 1/4 łyżeczki białego pieprzu, sól. SOS MIĘSNO - POMIDOROWY : 40 dag mielonego mięsa wołowego, 50 dag pomidorów, 1 cebula, 10 dag selera, 1 marchew, 2 łyżeczki bazylii, 2 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku. Przygotować sos beszamelowy : na małym ogniu rozgrzać w garnuszku masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne mleko i stale mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować sos mięsno - pomidorowy : cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać, opłukać i posiekać. W dużym rondlu zeszklić na oleju cebulę i czosnek. Następnie dodać wołowinę i smażyć ją, aż straci różowy kolor. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Seler i marchew obrać, umyć, pokroić w plasterki i razem z pomidorami dodać do mięsa. Wrzucić bazylię i dusić 35 min pod przykryciem na małym ogniu. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić potrawę jeszcze 10 min. Ugotować makaron i odcedzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić na plasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną, po czym układać w nim warstwami : makaron, ser salami, jajka, sos mięsno-pomidorowy, ser cheddar, jajka, sos beszamelowy. Na wierzchu ułożyć warstwę makaronu, posypać ją startym parmezanem i wiórkami masła. Potrawę piec 30 min w piekarniku, w temp. 175 st.C. Lasagna z sosem i grzybami.s 30 dag gotowego makaronu lasagna, 25 dag pieczarek, 10 dag startego sera cheddar, 2 łyżki startego parmezanu, 3 łyżki oleju, 1 1/2 łyżki masła, sól, pieprz. SOS BOLOŃSKI : 25 dag mielonej wołowiny, 5 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 1 marchew, 1 łodyga selera naciowego, 30 dag pomidorów lub 1 puszka pasty pomidorowej, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 3/4 szklanki bulionu (może być z kostki), 2 łyżki oleju, po 1 łyżce suszonego tymianku, bazylii, estragonu, sól, pieprz. Przygotować sos : cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Seler oczyścić, opłukać, drobno pokroić Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki i wraz z warzywami podsmażyć na oleju.Kiedy boczek się zrumieni dodać wołowinę i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor. Wlać wino oraz bulion i stale mieszając, gotować.Gdy płyn wyparuje, dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, sól, pieprz i zioła. Dusić 1 godz. na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na 2 łyżkach oleju. W wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju ugotować makaron al dente. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i układać w nim warstwwami na przemian : makaron, sos boloński, cheddar i pieczarki. Wierzchnią warstwę makaronu posypać paroma wiórkami masła oraz parmezanem. Potrawę zapiekać 20 min w piekarniku, w temp. 180 st.C. Cukinia faszerowana. 4 małe cukinie, 20 dag mięsa mielonego, pomidor, ząbek czosnku, mała cebula, oregano, sól, pieprz. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem i oregano. Napełnić farszem połówki cukini. Po rozgrzaniu piekarnika do 200 st.C wstawić cukinię i piec 20 min. Podawać na gorąco z sosem pomidorowym (keczupem), przybrać marynowanym selerem (pociętym w "zapałki") i posiekaną natką pietruszki. Suflet z gruyere`em.N 1 wątróbka drobiowa, 7,5 dag startego sera gruye`re, 6 dag masła, 7,5 dag mąki, 0,5 l mleka, 4 jajka, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka natki pietruszki, sól, pieprz, 1 łyżka masła do wysmarowania formy. Masło ucierać z mąką, aż powstanie gładka, jednolita masa. Następnie masę rozprowadzić zimnym mlekiem, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Gotować na wolnym ogniu 10 min. Otrzymany sos zestawić z ognia. Wątróbkę i czosnek drobno posiekać i razem z natką wrzucić do sosu. Następnie po kolei dodawać : żółtka, ser i pianę ubitą z białek. Wymieszać. Masę przełożyć do formy sufletowej wysmarowanej masłem (masa powinna wypełniać tylko połowę formy, gdyż suflet podczas pieczenia bardzo urośnie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i piec 30 min. Na 5 min przed końcem pieczenia zwiększyć temp. do 200 st.C. Śledzie zapiekane.š 30 dag śledzi wędzonych, 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 5 dag żółtego sera typu cheddar, 1/2 szklanki śmietany, 2 łyżki oleju, pół pęczka natki pietruszki, pieprz, sól. Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach, obrać i pokroić w plastry. Ze śledzi zdjąć skórę i usunąć ości, a filety rozdrobnić na małe kawałki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w talarki. Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowwadzić olej i ułożyć warstwami : ziemniaki, kawałki śledzia i cebulę. Każdą warstwę posolić i popieprzyć. Zalać potrawę śmietaną i posypać startym serem. Zapiekać 15 - 20 min w piekarniku, w temp. 190 st.C. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Zapiekanka śniadaniowa.¶ 40 dag ziemniaków, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 10 dag boczku wędzonego, 10 dag sera gouda, 4 jajka, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka natki pietruszki, gałka muszkatołowa, pieprz, sól. Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w krążki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę, boczek pokroić w paseczki. Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Na patelni podsmażyć boczek, dodać cebulę, lekko podsmażyć na złoty kolor. Włożyć paprykę i wszystko smażyć 5 min. Dodać ziemniaki, wymieszać i smażyć dalej, aż spód będzie miał złotobrązowy kolor. Jajka wymieszać ze śmietaną, serem, szczyptą startej gałki muszkatołowej, pieprzu, soli i ewentualnie pieprzu cayenne, wylać na ziemniaki i dalej trzymać na wolnym ogniu pod przykryciem, aż jajka się zetną, a ser roztopi. Podawać na ogrzanym talerzu posypane natką pietruszki. Zapiekanka z kiełkami.Q 20 dag ziemniaków, po 5 dag różnych kiełków (pszenicy, soi, rzodkiewki), 12 dag mąki, 10 dag masła, 2 jajka, 12 dag gęstej śmietany, 1 pęczek natki pietruszki, 15 dag selera, 10 dag sera mazurskiego, 1 łyżeczka vegety lub przyprawy delikat, 1-2 ząbki czosnku, 2 świeże listki lub 1/2 łyżki suszonego lubczyku, 2 łyżki majeranku, pieprz, sól, 1 łyżka masła do wysmarowania formy. Kiełki moczyć 10 min w zimnej wodzie, wypłukać i osuszyć Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i łyżeczką masła. Dodać 2-3 łyżeczki wody i wyrobić ciasto na jednolitą masę (nie powinno się lepić). Rozwałkować na cienki placek, włożyć do wysmarowanej masłem formy, podwyższając brzeg 3-4 cm, i lekko przycisnąć ciasto widelcem do dna. Zostawić na 30 min w temp. pokojowej. Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić w cienkie plasterki i powtykać je ukośnie w ciasto. Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.C. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, delikatą, pieprzem i ziołami. Dodać kiełki i rozdrobniony czosnek. Seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce, dodać do śmietany. Ser zetrzeć na tarce i połową posypać ziemniaki. Polać ziemniaki śmietaną z dodatkami posypać resztą startego sera i wiórkami masła. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 min w temp. 220 st.C, aż ciasto będzie jasnobrązowe. Podawać gorące do mięsa lub wędliny. Zapiekanka z mięsem.T 50 dag ziemniaków, 30 dag mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 1 pęczek szczypiorku, 1 pęczek natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej, 2-3 łyżki parmezanu, 2 szklanki śmietany, 1 łyżka masła do wysmarowania formy, sól, pieprz. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Okrągłą formę do zapiekanek wysmarować masłem i posypać drobno posiekanym czosnkiem. Połowę ziemniaków ułożyć ciasno w formie. Cebulę obrać, pokroić drobno w talarki i ułożyć na ziemniakach. Mięso doprawić solą i pieprzem, wymieszać z tartą bułką oraz posiekaną natką i posiekanym szczypiorkiem, a następnie ułożyć na cebuli jako kolejną warstwę. Pozostałe ziemniaki położyć na mięsie tak, aby utworzyły wianuszek. Całość polać śmietaną, posolić i popieprzyć. Piec 20-25 min w piekarniku w temp. 225 st.C. Przed podaniem posypać parmezanem. Zapiekanka z makaronu. (w.II)R 50 dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki), 25 dag białego sera, 1 cebula, 10-15 dag żółtego sera, 2 marynowane papryki czerwone, oregano, pieprz, sól, tłuszcz do wysmarowania formy. Ugotować makaron (powinien być trochę nie dogotowany). W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200 st.C. Ser biały rozdrobnić, wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser żółty dobry do zapiekania (mozzarella, cheddar) zetrzeć na tarce. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ugotowany makaron wymieszać w misce z białym serem, doprawić oregano i przełożyć do przygotowanego naczynia. Posypać startym żółtym serem.Zapiekać 10 min w gorącym piekarniku, tak aby ser się stopił i lekko zarumienił.Po wyjęciu udekorować paskami marynowanej czerwonej papryki. Podawać w naczyniu, w którym się zapiekała. Zapiekanka włoska.Ř 20 dag makaronu (rurki, muszelki, krajanka), 20 dag pieczarek, 20 dag szynki wędzonej, 2 puszki przecieru pomidorowego, 4 dag startego parmezanu, 2 cebule, 3 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżka natki pietruszki, sól, pieprz. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą i odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego makaron. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na 1 łyżce masła i dodać do klusek. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i usmażyć na reszcie masła. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodać pokrojoną szynkę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie zawartość patelni wyłożyć na kluski i wymieszać. Przecier pomidorowy rozcieńczyć 1 szklanką wody, dodać sól, pieprz, oregano, 2/3 parmezanu i wymieszać. Kluski zalać sosem, oprószyć resztą parmezanu i zapiekać ok. 20-25 min w piekarniku, w temp. 180 st.C. Przed podaniem zapiekankę posypać natką pietruszki. Zapiekanka warzywna. (w.II) 20 dag grubszego makaronu (rurki, wstążki), 15 dag brukselki, 1 por, 1 marchew, 2 szklanki mleka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 1/2 łyżeczki vegety, 3 łyżki masła, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżka natki pietruszki, 2 łyżki startego sera (tylżycki, warmiński), sól, pieprz. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą i odcedzić. Żaroodporne naczynie wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego kluski. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na reszcie masła i dodać do klusek. Warzywa obrać i opłukać. Marchew pokroić w plastry, por na dwucentymetrowe kawałki. Brukselkę, marchew i por ugotować na parze na półmiękko, wyłożyć na kluski i wymieszać. Mleko doprawić vegetą, imbirem, solą, pieprzem, dodać natkę, wymieszać z roztrzepanym jajkiem i wlać do klusek. Posypać startym serem i zapiekać 25 - 30 min w piekarniku w temp. 180 st.C. Zapiekanka z kurczaka. 15 dag makaronu (rurki, muszelki lub krajanka), 1/2 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50 dag), 1 szklanka śmietany, 1/2 szklanki mleka, 5 plastrów ananasa z puszki, 2 mandarynki, 4 łyżki rodzynek, 1 jajko, 1 łyżka masła, 1 łyżka sosu sojowego, 1/2 łyżeczki przyprawy curry łagodnej, 1 łyżka natki pietruszki, sól, pieprz. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą i odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i włożyć do niego makaron. Z kurczaka usunąć kości, a mięso pokroić w kostkę i wyłożć na kluski. Rodzynki umyć, namoczyć w gorącej wodzie i odcedzić. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, ananasa osączyć, pokroić w kostkę. Mandarynki, ananasa i rodzynki dodać do makaronu i wymieszać. Mleko i śmietanę połączyć, dodać jajko, sos sojowy,curry, doprawić solą i pieprzem. Makaron z kurczakiem i owocami zalać sosem,wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 - 20 min i zapiekać w temp. 180 st.C. Zapiekankę podawać w tym samym naczyniu, posypaną natką i ozdobioną owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz