wtorek, 28 sierpnia 2012

Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia Składniki: 25 dag wędzonego łososia w cienkich plastrach awokado łyżka soku z cytryny pomarańcza limonka (lub cytryna) 2 łyżki posiekanego szczypiorku sos: 3 łyżki oleju sok z pomarańczy i limonki (lub cytryny) łyżka czystej wódki sól pieprz Umyte awokado przekrój na pół i po wyrzuceniu pestki obierz ze skórki. Następnie pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Cytrusy bardzo dokładnie wyszoruj. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, usuń białe błonki. Limonkę pokrój na cienkie plasterki. Teraz przygotuj sos: soki cytrusowe przecedź, dodaj wódkę, pieprz i sól, całość roztrzep z olejem, i odstaw. Na 4 talerzykach lub półmisku ułóż plastry łososia, cząstki pomarańczy, plasterki cytryny i kostki awokado, polej sosem, posyp szczypiorkiem. Zanim podasz, wstaw na 15 minut do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz