wtorek, 28 sierpnia 2012

Lody diam

Lody Daim Składniki: • 4 batoniki Daim (do kupienia w Ikei) • 600 ml śmietany 18% (dodałam 300 ml mleka i 300 ml śmietany kremówki) • 6 żółtek • 125 g drobnego cukru Połamać batoniki Daim na kawałki, rozdrobnić na jednolitą miazgę o wyglądzie lśniącego piasku. Przesypać na talerz i wstawić do lodówki. Mleko z kremówką podgrzać, żółtka utrzeć z cukrem, wlać do ciepłego mleka. Podgrzewać, aż do zgęstnienia, nie gotować. Odstawić do wystygnięcia, schłodzić w lodówce, a przed wlaniem do maszynki do lodów zmieszać ze zmielonymi batonikami Daim. Dalej postępować wg instrukcji Waszej maszyny do lodów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz